Składniki:
* 2 skrzydła gęsi
* 3 liście laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 5 ziaren pieprzu
* 3 ząbki czosnku
* włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por)
* 6 średniej wielkości ziemniaków
* 10 łyżek kaszy jęczmiennej
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 h. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może jeszcze zabielić zupę śmietaną.
a co to za kasza że zupa taka przejrzysta
OdpowiedzUsuńZwykła kasza jęczmienna. To pewnie zasługa gęsiego mięsa:)
OdpowiedzUsuńZwykła kasza jęczmienna. To pewnie zasługa gęsiego mięsa:)
OdpowiedzUsuń