4/12/2015

Kruchy sernik


Składniki:
kruche ciasto
* 60 dag mąki
* 35 dag cukru
* 25 dag masła
* 2 jaja
* 2 łyżeczki sody
sernik
* 1 kg twarogu mielonego
* 20 dag masła
* 3 jaja
* 2 budynie śmietankowe
* szklanka cukru pudru
* 25 dag rodzynek
polewa
* tabliczka gorzkiej czekolady
* galaretka o dowolnym smaku
* 13 dag masła
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni C ok. 10 minut. Twaróg ucieramy z jajkami i z cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w  szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężejącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według własnego uznania.
Źródło: przepis własny

13 komentarzy:

  1. Cos pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. A tężejącą galaretkę to wlać do ciepłej mieszanki czekolady i masła, czy ostudzonej?

      Usuń
    2. I mam jeszcze jedno pytanie - przechowywać w lodówce?

      Usuń
    3. Do ciepłej czekolady:) Nie, nie trzeba przechowywać go w lodówce:)

      Usuń
  3. ja również uważam,że przepis jest rewelacyjny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis malo skomplikowany,to wspaniale.Sernik wyglada bardzo apetycznie.Na Wielkanoc bede piekla.Dziekuje.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że przepis przypadł do gustu.

      Usuń
    2. Może być ser z wiaderka?

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger