Składniki:
kruche ciasto
* 60 dag mąki
* 35 dag cukru
* 25 dag masła
* 2 jaja
* 2 łyżeczki sody
sernik
* 1 kg twarogu mielonego
* 20 dag masła
* 3 jaja
* 2 budynie śmietankowe
* szklanka cukru pudru
* 25 dag rodzynek
polewa
* tabliczka gorzkiej czekolady
* galaretka o dowolnym smaku
* 13 dag masła
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni C ok. 10 minut. Twaróg ucieramy z jajkami i z cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężejącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według własnego uznania.
Źródło: przepis własny
Cos pysznego.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńRewelacyjne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa
UsuńA tężejącą galaretkę to wlać do ciepłej mieszanki czekolady i masła, czy ostudzonej?
UsuńI mam jeszcze jedno pytanie - przechowywać w lodówce?
UsuńDo ciepłej czekolady:) Nie, nie trzeba przechowywać go w lodówce:)
Usuńja również uważam,że przepis jest rewelacyjny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPrzepis malo skomplikowany,to wspaniale.Sernik wyglada bardzo apetycznie.Na Wielkanoc bede piekla.Dziekuje.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiesze się, że przepis przypadł do gustu.
UsuńMoże być ser z wiaderka?
Usuńoczywiście
OdpowiedzUsuń