- 5 plastrów karkówki,
- 6 łyżek (czubatych) dżemu brzoskwiniowego
- 10 łyżeczek musztardy francuskiej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i
pieprzymy z każdej strony. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy
mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 30 minut. W tym czasie
przygotowujemy marynatę. Dżem mieszamy z musztardą. Dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyciągamy mięso (po pół
godziny) i smarujemy marynatą z każdej strony. Pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
ilość: 5
koszt wykonania: ok. 20 zł
czas przygotowana: 1h
wygląda bardzo smacznie ! uwielbiam intensywne w smaku marynaty :)
OdpowiedzUsuńWow! Fantastycznie musi smakować taka karkówka, mniam :)
OdpowiedzUsuńSmakuje naprawdę wybornie
Usuńwygląda apetycznie i zastanawiam się nad jej zrobieniem tylko proszę powiedzieć - 45 minut karkówce wystarczy? nie będzie "gumiasta"
OdpowiedzUsuńOczywiście wszystko zależy od piekarnika i jakości mięsa. U mnie tyle starczyło. Była krucha i delikatna- pewnie też dlatego, że wcześniej nie była podsmażana (wtedy mięso jest twarde).
Usuń