11/13/2015

Karkówka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej

 Składniki:

  • 5 plastrów karkówki,
  • 6 łyżek (czubatych) dżemu brzoskwiniowego
  • 10 łyżeczek musztardy francuskiej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  C na ok. 30 minut.         W tym czasie przygotowujemy marynatę. Dżem mieszamy z musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyciągamy mięso (po pół godziny) i smarujemy marynatą z każdej strony. Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

ilość: 5
koszt wykonania: ok. 20 zł
czas przygotowana: 1h

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie ! uwielbiam intensywne w smaku marynaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Fantastycznie musi smakować taka karkówka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie i zastanawiam się nad jej zrobieniem tylko proszę powiedzieć - 45 minut karkówce wystarczy? nie będzie "gumiasta"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście wszystko zależy od piekarnika i jakości mięsa. U mnie tyle starczyło. Była krucha i delikatna- pewnie też dlatego, że wcześniej nie była podsmażana (wtedy mięso jest twarde).

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger