12/29/2015

Karp z pieczarkami

Składniki:

  • 2 płaty karpia ( u mnie ok. 1 200 kg)
  • 50 dag pieczarek
  • 1/4 kostki masła
  • mąka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Płaty karpia lekko solimy  z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Wykładamy karpia. Na wierzch kładziemy pieczarki. Posypujemy wiórkami masła (najlepiej zmrożonego). Zapiekamy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.

źródło: przepis od znajomej

Ilość porcji: 4
Czas wykonania: ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 30 zł

5 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger