12/29/2015

Świąteczna ryba po grecku z warzywami

Składniki:
ryba:

  • 1 kg dowolnej ryby ( u mnie morszczuk)
  • sól, pieprz
  • mąka, jajka i tarta bułka do panierowania
warzywa:
  • 50 dag marchwi
  • 50 dag pietruszki
  • 50 dag selera
  • 4-5 dużych cebul
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek ketchupu
  • sól, pieprz, cukier
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę. Szklimy. Dodajemy resztę warzyw obranych i startych na tarce na grubych oczkach. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele i liście. Dokładamy ketchup i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia wykładamy warstwę warzyw. Przykrywamy rybą. Powtarzamy do wykończenia składników. Na wierzchu powinna być warstwa warzyw. Przed podaniem zapiekamy w piekarniku.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 1,30h
Koszt wykonania:ok. 45 zł


1 komentarz:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger