ryba:
- 1 kg dowolnej ryby ( u mnie morszczuk)
- sól, pieprz
- mąka, jajka i tarta bułka do panierowania
warzywa:
- 50 dag marchwi
- 50 dag pietruszki
- 50 dag selera
- 4-5 dużych cebul
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 10 łyżek ketchupu
- sól, pieprz, cukier
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę. Szklimy. Dodajemy resztę warzyw obranych i startych na tarce na grubych oczkach. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele i liście. Dokładamy ketchup i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia wykładamy warstwę warzyw. Przykrywamy rybą. Powtarzamy do wykończenia składników. Na wierzchu powinna być warstwa warzyw. Przed podaniem zapiekamy w piekarniku.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 1,30h
Koszt wykonania:ok. 45 zł
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń