- 2 płaty karpia ( u mnie ok. 1 200 kg)
- 50 dag pieczarek
- 1/4 kostki masła
- mąka do panierowania
- tłuszcz do smażenia
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Płaty karpia lekko solimy z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Wykładamy karpia. Na wierzch kładziemy pieczarki. Posypujemy wiórkami masła (najlepiej zmrożonego). Zapiekamy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.
źródło: przepis od znajomej
Ilość porcji: 4
Czas wykonania: ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 30 zł
mmmmm na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńO tak. Jest przepyszny
UsuńO tak. Jest przepyszny
Usuńna święta idealny :)
OdpowiedzUsuńOj tak, idealny.
Usuń