1/21/2015

Zupa z kurczakiem na winie

Zupa z kurczakiem na winie

Składniki:
* 3 pojedyncze piersi z kurczaka
* 2 cebule
* 40 dag pieczarek
* słoik koncentratu pomidorowego (19 dag)
* 1,5 l. bulionu
* szklanka białego wina półwytrawnego
* przyprawa do kurczaka
* 2 łyżki mąki
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Piersi kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i mąką. Smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w półplasterki. Dusimy na patelni do miękkości. Dodajemy do mięsa. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 minut.
Źródło: "173 specjały Siostry Anastazji"

1/19/2015

Schab maczany w śmietanie

Schab maczany w śmietanie

Składniki:
* 6 plastrów schabu
* kwaśna śmietana (330g)
* 4 jajka
* szklanka mąki
* szklanka tartej bułki
* 15 dag żółtego sera
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Schab cienko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Ser ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Mieszamy z tartą bułką. Mięso maczamy w śmietanie, następnie panierujemy w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu z obydwu stron. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Źródło: "173 specjały Siostry Anastazji"

1/15/2015

Zapiekanka ryżowa z warzywami

 Zapiekanka ryżowa z warzywami

Składniki:
* 1,5 szklanki ryżu
* marchewka z groszkiem (mrożona) 45 dag
* 2 cebule
* 40 dag pieczarek
* łyżka masła
* czubata łyżka przyprawy typu vegeta
* szklanka kremówki
* 15 dag tartego żółtego sera
* 2 jajka
* tłuszcz do smarowania formy
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko. Mieszankę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Kremówkę mieszamy z jajkami, serem. Doprawiamy vegetą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ryż, warzywa mieszamy razem. Całość zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

1/11/2015

Żołądki w sosie marchewkowo-koperkowym

Żołądki w sosie marchewkowo-koperkowym

Składniki:
* 1 kg żołądków
* 1 duża marchew
* 1 duża cebula
* pęczek koperku
* łyżka masła
* łyżka mąki
* płaska łyżka soli
* 0,5 l. bulionu
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
* sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania: Żołądki dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy. Zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości (o. 1,30 h). W tym czasie przygotowujemy sos. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni na łyżce masła. Opruszamy mąką i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy posiekany drobno koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane żołądki łączymy z sosem. Podajemy z ziemniakami, bądź jako samodzielne danie z kromką chleba. 
Źródło: przepis od mojego taty:)

1/06/2015

Krupnik na gęsinie

Krupnik na gęsinie

Składniki: 
* 2 skrzydła gęsi
* 3 liście laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 5 ziaren pieprzu
* 3 ząbki czosnku
* włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por)
* 6 średniej wielkości ziemniaków
* 10 łyżek kaszy jęczmiennej
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 h. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może jeszcze zabielić zupę śmietaną.



Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger