8/27/2015

WYGRANY KONKURS:)

WYGRANY KONKURS:)
Pierwszy konkurs i pierwsza wygrana. Dziękuję:)
http://redandpale.blox.pl/2015/08/Makaronowy-konkurs-Barilla-WYNIKI.html



8/24/2015

Kładzione kluski z jabłkami

Kładzione kluski z jabłkami


Składniki:
·         1,5 szklanki mąki
·         2 jajka
·         2 duże jabłka
·         ¾ szklanki mleka
·         łyżka cukru
·         szczypta soli
·         jogurt
·         cynamon
·         cukier do posypania
Sposób przygotowania: Jajka mleko, łyżkę cukru i szczyptę soli ubijamy za pomocą miksera, powoli dosypując mąkę. Dokładamy jabłka starte na tarce na grubych oczkach. Mieszamy. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia. Podajemy polane jogurtem, posypane cukrem i cynamonem.
Ilość porcji: 2-3
Koszt wykonania: ok. 8 zł
Czas wykonania:  ok. 4o min.
Źródło: przepis rodzinny

Przepis dodaję do akcji: 
Wegetariański obiad V

8/18/2015

Zupa z cukinią i pieczarkami

Zupa z cukinią i pieczarkami
Składniki:
·         2 cebule
·         2 marchewki
·         30 dag pieczarek
·         1 czerwona papryka
·         1 cukinia
·         1,5-2l. bulionu
·         5 łyżek kaszy manny
·         3 łyżki masła,
·         3 łyżki oleju
·         sól, pieprz
Sposób przygotowania:  Cebule, paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w cieniutkie słupki a pieczarki w plasterki. Na oleju i maśle podsmażamy pokrojone warzywa ok. 10-15 minut. Cukinię kroimy w większą kostkę. Podsmażone warzywa i cukinię przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do czasu aż zupa zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą     i pieprzem.

Czas wykonania: ok. 1h
Ilość porcji- 6-8
Koszt wykonania:  ok. 15 zł

Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej."

8/02/2015

Potrawka warzywna

Potrawka warzywna



Składniki:
* 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej
* 3 cebule
* 2 czerwone papryki
* 1 cukinia
* 8 pomidorów
* 2 garście fasolki szparagowej
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 6 łyżek tartego żółtego sera
* natka pietruszki
* sól, pieprz, cukier
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni. W tym czasie paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidory w większą kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki.
Ilość porcji: 6
Koszt wykonania: ok. 15 zł
Czas wykonania: 1 h


Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger