Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 60 dag wędzonej kiełbasy
- 2 marchewki
- szklanka groszku ( u mnie mrożony)
- 7-8 kiszonych ogórków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- słodka papryka
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Gdy wędlina się ładnie zrumieni dokładamy pokrojone w plastry pieczarki i startą na tarce marchew. Smażymy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy do dania. Dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Jak trzeba podlewamy trochę wodą (można użyć wody z ogórków). Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Można dodać wodę z ogórków dla uzyskania kwaśniejszego smaku.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńPycha ! Ja bym ją chętnie zjadła z ryżem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozytywne komentarze. Z ryżem chyba jednak odradzam, bo nie tworzy się za dużo sosu podczas duszenia:) Osobiście lubię jak ryż "pływa" w sosie. No chyba, że ktoś ma inne upodobania.
Usuń