- 6 dużych marynowanych śledzi
- 6 jajek
- 1 duża cebula
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki curry
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1-2 garście rodzynek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce układamy śledzie. Wkładamy jajka, rodzynki. Całość zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 0,30h
Koszt wykonania: ok. 18 zł
Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce układamy śledzie. Wkładamy jajka, rodzynki. Całość zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 0,30h
Koszt wykonania: ok. 18 zł
Czy śledzie muszą być marynowane czy mogą być zwykle matjasy?
OdpowiedzUsuńMogą być matyjasy jak najbardziej.
Usuń