Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone a nie gotowane to nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco.
Składniki:
ciasto
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 40 dag mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
farsz:
- 50 dag mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- 4 pomidory
- 2 garście rodzynek
- 3 ząbki czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 szczypty chilli
- szczypta cukru
- sól, pieprz
ponadto
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy.Rodzynki sparzamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy kostkę. Szklimy na patelni. Dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą (ok. 0,5l.). Gdy mięso przestanie być surowe dodajemy rodzynki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się przegryzły. Ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Do masy ziemniaczanej dodajemy olej, jajka i sól. Wyrabiamy masę. Ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło
źródło: przepis własny
Ilość porcji: ok. 30 szt.
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
Wow, nigdy nie robiłam takich pierogów i wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Może więc czas wypróbować.
UsuńMniam jakie pyszności Basiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko!
UsuńBardzo zachęcające, zwłaszcza to niewypływanie nadzienia.
OdpowiedzUsuńDlatego wolę taką wersję, niż gotowane:)
UsuńPycha ! Chętnie bym je pożarła na dzisiejszy obiad :D
OdpowiedzUsuńChętnie częstuję....:)
OdpowiedzUsuń