3/02/2016

Pierożki meksykańskie

Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone a nie gotowane to nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco.


Składniki:

ciasto

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
farsz:

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 4 pomidory
  • 2 garście rodzynek
  • 3 ząbki czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 szczypty chilli
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
ponadto

  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy.Rodzynki sparzamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy kostkę. Szklimy na patelni. Dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą (ok. 0,5l.). Gdy mięso przestanie być surowe dodajemy rodzynki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się przegryzły. Ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Do masy ziemniaczanej dodajemy olej, jajka i sól. Wyrabiamy masę. Ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 30 szt.
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

8 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger