2/29/2016

Sezamowiec

Składniki:

ciasto kruche:

  • 60 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sodu oczyszczonej
masa sezamowa:

  • 45 dag sezamu
  • 6 łyżek miodu
  • 30 dag masło
  • 3/4 szklanki cukru
masa kokosowa:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
masa budyniowa:

  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 35 dag masła
  • 3 budynie śmietankowe
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag wiórków kokosowych
ponadto:
  • polewa czekoladowa
Sposób przygotowania: 
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 1 część ciasta.
Wszystkie składniki masy sezamowej podgrzewamy na małym ogniu. 1/3 przygotowanej masy wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 30 minut. W taki sam sposób pieczemy drugi placek. Przy trzecim placku natomiast dodatkowo robimy masę kokosową. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy z kokosem. Wykładamy na placem posmarowany masą sezamową. Pieczemy przez pół godziny w 160 stopniach C. Z mleka odlewamy pół szklanki mleka w którym rozpuszczamy budynie i mąkę. Resztę mleka podgrzewamy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń. Masę studzimy. Następnie za pomocą miksera ucieramy z masłem. Dodajemy wiórki kokosowe. Łączymy za pomocą łyżki. Masę dzielimy na dwie części.
Przełożenie ciasta:
-kruche ciasto z sezamem
-masa kokosowa
-kruche ciasto z sezamem
-masa kokosowa
-kruche ciasto z sezamem i masą kokosową
Polewamy czekoladową polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: ok. 2,30h
Koszt przygotowania: ok. 40 zł





6 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger