ciasto kruche:
- 60 dag mąki
- 30 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 łyżki miodu
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sodu oczyszczonej
- 45 dag sezamu
- 6 łyżek miodu
- 30 dag masło
- 3/4 szklanki cukru
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
- 3/4 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 35 dag masła
- 3 budynie śmietankowe
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag wiórków kokosowych
ponadto:
- polewa czekoladowa
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 1 część ciasta.
Wszystkie składniki masy sezamowej podgrzewamy na małym ogniu. 1/3 przygotowanej masy wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 30 minut. W taki sam sposób pieczemy drugi placek. Przy trzecim placku natomiast dodatkowo robimy masę kokosową. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy z kokosem. Wykładamy na placem posmarowany masą sezamową. Pieczemy przez pół godziny w 160 stopniach C. Z mleka odlewamy pół szklanki mleka w którym rozpuszczamy budynie i mąkę. Resztę mleka podgrzewamy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń. Masę studzimy. Następnie za pomocą miksera ucieramy z masłem. Dodajemy wiórki kokosowe. Łączymy za pomocą łyżki. Masę dzielimy na dwie części.
Przełożenie ciasta:
-kruche ciasto z sezamem
-masa kokosowa
-kruche ciasto z sezamem
-masa kokosowa
-kruche ciasto z sezamem i masą kokosową
Polewamy czekoladową polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: ok. 2,30h
Koszt przygotowania: ok. 40 zł
Pyszne ciasto Basiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa Joasiu
UsuńCiacho wygląda wyśmienicie !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo
Usuńbardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa
Usuń