3/21/2016

Schab z jajkiem

Schab z jajkiem to danie, które wymyślałam sama. Ostatnio w mojej kuchni królują jajka pod każdą niemal postacią. Pierwotnie chciałam mięso nadziać samym jajkiem, ale jako, że wolę zdecydowanie ostrzejsze smaki to mój wybór padł dodatkowo na wędzoną kiełbasę. Danie wyszło rewelacyjne. Nadaje się do podania  i na wielkanocny stół i na co dzień.

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 3 jajka
  • 20 dag wędzonej kiełbasy
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • mąka do panierowania
  • 2 jajka do panierowania
  • tarta bułka do panierowania
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Schab rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obrane jajka i kiełbasę kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z chrzanem. Dodajemy do jajek i kiełbasy. Dodajemy szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na schab, składamy na pół. Szczepiamy wykałaczkami. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas wykonania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

6 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger