Składniki:
ciasto
ciasto
- 3,5 szklanki mąki
- szklanka wrzątku
- szczypta soli
farsz
- 3 szklanki jagód
- 2 łyżki kiślu o smaku owoców leśnych
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki tartej bułki
Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą. Zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy
elastyczne ciasto. Jagody myjemy, odcedzamy na sitku. Cukier mieszamy z kiślem i tartą
bułką. Tak przygotowaną mieszanką posypujemy jagody. Mieszamy. Ciasto rozwałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz. Zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3
minuty od czasu wypłynięcia. Podajemy z jogurtem lub śmietaną. Można jeszcze
posypać cukrem.
Ilość ok. 50 szt
Czas 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 12 zł
To moje ulubione w wersji na słodko !
OdpowiedzUsuńDają radę nie powiem:)
Usuńsiedzę właśnie w pracy i jestem jeszcze przed obiadem... ale narobiłaś mi apetytu! ;)
OdpowiedzUsuńTaki mój cel właśnie, i hobby:)
Usuńale ja lubię takie pierogi ;-) mniam
OdpowiedzUsuńJa też Gabrysiu. Mogłabym je jeść i jeść:)
UsuńPyszne pierożki. Moje smaki dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńDokładnie, najlepsze robione przez mamę lub babcię :)
UsuńZdecydowanie smaki lata! Najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJuż wielkimi krokami zbliżają się smaki jesiennie. Także lato trzeba łapać póki można:)
UsuńZ dodatkiem kisiel jeszcze nie robiłem, i trochę mam mieszane uczucia czy to będzie ten fajny smak ? Nawet w dzieciństwie nie jadłem z tym dodatkiem pozdrawiam🤔 z pozdrowieniami Jan
OdpowiedzUsuńKisiel żeluje jagody. Nie rozpływają się podczas gotowania. Naprawdę polecam:)
UsuńZ dodatkiem kisielem jeszcze nie robiłem, i trochę mam mieszane uczucia czy to będzie ten fajny smak ? Nawet w dzieciństwie nie jadłem z tym dodatkiem pozdrawiam🤔 z pozdrowieniami Jan
OdpowiedzUsuń