8/02/2016

Pierogi z jagodami

Kocham pierogi. Uwielbiam pierogi na słodko, kocham też te z wytrawnym nadzieniem. Uwielbiam to danie ze względu na różnorodność sposobu ich przygotowania. W moim rodzinnym domu bardzo często robiło się pierogi wręcz w hurtowych ilościach. Miał być obiad zawsze na dwa dni, starczyło na jeden. Jeśli chodzi o pierogi z jagodami, to spotkałam się z różnymi metodami przygotowywania nadzienia. Jedni dają same jagody, drudzy dodają np. mąkę ziemniaczaną. Ja postanowiłam wypróbować nadzienie z kiślem. Fajnie związał sok z jagód i nadał jagodom ciekawego smaku.


Składniki:
ciasto

  • 3,5 szklanki mąki
  • szklanka wrzątku
  • szczypta soli
farsz
  • 3 szklanki jagód
  • 2 łyżki kiślu o smaku owoców leśnych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą. Zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jagody myjemy, odcedzamy na sitku. Cukier mieszamy z kiślem i tartą bułką. Tak przygotowaną mieszanką posypujemy jagody. Mieszamy. Ciasto rozwałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz. Zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podajemy z jogurtem lub śmietaną. Można jeszcze posypać cukrem.

Ilość ok. 50 szt
Czas 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 12 zł

13 komentarzy:

  1. To moje ulubione w wersji na słodko !

    OdpowiedzUsuń
  2. siedzę właśnie w pracy i jestem jeszcze przed obiadem... ale narobiłaś mi apetytu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ja lubię takie pierogi ;-) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne pierożki. Moje smaki dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, najlepsze robione przez mamę lub babcię :)

      Usuń
  5. Zdecydowanie smaki lata! Najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wielkimi krokami zbliżają się smaki jesiennie. Także lato trzeba łapać póki można:)

      Usuń
  6. Z dodatkiem kisiel jeszcze nie robiłem, i trochę mam mieszane uczucia czy to będzie ten fajny smak ? Nawet w dzieciństwie nie jadłem z tym dodatkiem pozdrawiam🤔 z pozdrowieniami Jan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kisiel żeluje jagody. Nie rozpływają się podczas gotowania. Naprawdę polecam:)

      Usuń
  7. Z dodatkiem kisielem jeszcze nie robiłem, i trochę mam mieszane uczucia czy to będzie ten fajny smak ? Nawet w dzieciństwie nie jadłem z tym dodatkiem pozdrawiam🤔 z pozdrowieniami Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger