To chyba jedna z najbardziej uwielbianych przeze mnie potraw. Chili con carne ma w sobie to co najbardziej lubię:
mięso mielone,
paprykę i słodką
kukurydzę. Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania. Są bardzo sycące. To znane meksykańskie danie często gości u mnie na stole w sezonie zimowym. Dlaczego? Bo jest bardzo syte i cudownie rozgrzewa. Najlepiej mi smakuje odgrzane następnego dnia. Smaki się wtedy fajnie przegryzą. Chili con carne można podać z ryżem. Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe)
- 2 puszki pomidorów
- 1 duża cebula
- puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- puszka czerwonej fasoli
- 3 ząbki czosnku
- szklanka bulionu
- sól, pieprz
- słodka papryka
- chilli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek pozbawiamy łupin i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Dokładamy mięso. Jak przestanie być surowe wlewamy bulion. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy kukurydze, fasolę. Dusimy jeszcze przez kwadrans. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł
Wspaniałe danie na późną kolację :-)
OdpowiedzUsuńhi, nice
OdpowiedzUsuńhttps://www.fiverr.com/s2/1cb4d053c8
Korzystam z Twoich przepisów ten bardzo zasmakował mojemu mężowi:)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do siebie zakatekmaly.blogspot.com