wtorek, 3 stycznia 2017

Chilli con carne

To chyba jedna z najbardziej uwielbianych przeze mnie potraw. Chili con carne ma w sobie to co najbardziej lubię: mięso mielone, paprykę i słodką kukurydzę. Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania. Są bardzo sycące. To znane meksykańskie danie często gości u mnie na stole w sezonie zimowym. Dlaczego? Bo jest bardzo syte i cudownie rozgrzewa. Najlepiej mi smakuje odgrzane następnego dnia. Smaki się wtedy fajnie przegryzą. Chili con carne można podać z ryżem. Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba.


Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe)
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 duża cebula
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • chilli
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek pozbawiamy łupin i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Dokładamy mięso. Jak przestanie być surowe wlewamy bulion. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy kukurydze, fasolę. Dusimy jeszcze przez kwadrans. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,5 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł

2 komentarze:

  1. Wspaniałe danie na późną kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. hi, nice
    https://www.fiverr.com/s2/1cb4d053c8

    OdpowiedzUsuń