No i po świętach. Nie wiem jak Wy, ale ja mam osobiście dosyć śledzi, kapusty, pieczarek i mięsa. Znowu mogę wrócić do uwielbianych przeze mnie
zup. Przepisów na dania z
papryką można znaleźć u mnie na blogu naprawdę wiele. Ale to warzywo zdecydowanie najbardziej pasuje mi w zupie. Nadaje jej bardzo ciekawy smak. Zupa cygańska to bardzo ciekawa propozycja na obiad w chłodne dni. A, że w tym tygodniu podobno wraca zima to miska gorącej, rozgrzewającej zupy przyda się jak najbardziej.
Składniki:
- 20 dag wędzonego boczku
- 25 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni" z Sokołowa)
- 1 duża cebula
- 5 pomidorów
- szklanka przecieru pomidorowego
- 5 ziemniaków
- żółta papryka
- czerwona papryka
- sól, pieprz
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- łyżka smalcu
Sposób przygotowania: Smalec rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Pomidory zaparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Warzywa dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy. Dodajemy pokrojoną a plastry kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek. z 2 litrów wody odlewamy szklankę i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dolewamy resztę wody. Wlewamy przecier pomidorowy. Dokładamy liście i ziele. Wkładamy ziemniaki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Solimy i pieprzymy do smaku.
Ilość porcji: 5
koszt przygotowania: 25 zł
Czas przygotowania: 1,30 h
Bardzo lubię takie smaki. Zupka wprost idealna dla mnie. :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJa także takie właśnie smaki uwielbiam. Jak widać, jest nas więcej:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńZupa była bardzo pyszna Polecam! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała. Mam jeszcze wiele innych zup wartych spróbowania:)
UsuńBardzo lubię takie zupy :-) Smaczne, pożywne i pięknie prezentują sie na stole :-)
OdpowiedzUsuń