1/02/2017

Zupa cygańska

No i po świętach. Nie wiem jak Wy, ale ja mam osobiście dosyć śledzi, kapusty, pieczarek i mięsa. Znowu mogę wrócić do uwielbianych przeze mnie zup. Przepisów na dania z papryką można znaleźć u mnie na blogu naprawdę wiele. Ale to warzywo zdecydowanie najbardziej pasuje mi w zupie. Nadaje jej bardzo ciekawy smak. Zupa cygańska to bardzo ciekawa propozycja na obiad w chłodne dni. A, że w tym tygodniu podobno wraca zima to miska gorącej, rozgrzewającej zupy przyda się jak najbardziej.

Składniki:

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 25 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni" z Sokołowa)
  • 1 duża cebula
  • 5 pomidorów
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 5 ziemniaków
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • łyżka smalcu
Sposób przygotowania: Smalec rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Pomidory zaparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Warzywa dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy. Dodajemy pokrojoną a plastry kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek. z 2 litrów wody odlewamy szklankę i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dolewamy resztę wody. Wlewamy przecier pomidorowy. Dokładamy liście i ziele. Wkładamy ziemniaki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Solimy i pieprzymy do smaku.

Ilość porcji: 5
koszt przygotowania: 25 zł
Czas przygotowania: 1,30 h

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie smaki. Zupka wprost idealna dla mnie. :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także takie właśnie smaki uwielbiam. Jak widać, jest nas więcej:)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Zupa była bardzo pyszna Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała. Mam jeszcze wiele innych zup wartych spróbowania:)

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie zupy :-) Smaczne, pożywne i pięknie prezentują sie na stole :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger