1/04/2017

Kluski leniwe

Uwielbiam kluski pod każdą postacią. W moim rodzinnym domu robiło się je bardzo często. Mama zawsze robiła je od razu z podwójnej porcji bo znikały w oka mgnieniu. Nie wiem czemu, ale zawsze myślałam, że ich przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu. Pewnie dlatego unikałam jak ognia "tego kulinarnego tematu". Już teraz wiem, że wiązało się to z masową ilością, jaką przyszło mojej mamie robić i pojemnością naszych żołądków. Do tej pory robiłam kluski ziemniaczane na słono, i kluski na słodko. Przepisów na kluski na pewno na blogu będzie coraz więcej. Tym razem mój wybór padł na kluski leniwe. Często robię je, gdy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie. Są przepyszne. Można je podać polane tartą bułką i posypane cukrem. Mi jednak najbardziej smakują polane jogurtem, posypane cukrem i cynamonem.

Składniki:

  • 25 dag maki pszennej
  • 70 dag półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • sól
Sposób przygotowania: Twaróg przeciskamy przez praskę min. 2-krotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno pianę. Mąkę, jajka, twaróg i żółtka umieszczamy w jednym naczyniu. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy pianę, łączymy z ciastem. Odrywamy po kawałku ciasta. Formujemy wałek, który następnie tniemy po skosie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kluski wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy do czasu aż wypłyną na powierzchnię.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt przygotowania:  ok. 10 zł

12 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger