Składniki:
Sposób przygotowania: Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek. Wykładamy na deskę. Za pomocą noża odcinamy podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączamy na sitku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni. Kluski wykładamy na talerze. Na wierzch wykładamy kiełbasę z cebulą. Posypujemy pokruszonym twarogiem i natką pietruszki.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Podoba mi się nowy wygląd bloga ! Kluski wyglądają przepysznie - chętnie bym zjadła cały kopiasty talerz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję mi też. Ale jeszcze dużo mu brakuje. Czyli lubisz kluski jak ja. Super:)
UsuńPysznie i pomysłowo Basiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjak ja dawno jadłam takie ziemniaczane kluchy :) pysznie podane :)
OdpowiedzUsuńPoniekąd smak dzieciństwa. Moja mama zawsze robiła z kiszoną kapustą:)
Usuń