3/08/2016

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane. Zamienna nazwa to kluski szare. Smak mojego dzieciństwa. Moja mam pochodzi z Wielkopolski więc u nas domu zajadaliśmy się ziemniakami pod wieloma postaciami: gotowane z sosem, kluski itp. Jednak zdecydowania najbardziej to warzywo odpowiada mi właśnie w takiej formie.Kluski ziemniaczane wyśmienicie smakują z kiełbasą, bądź boczkiem. U mnie dodatkowo posypane twarogiem.

Składniki:


  • 2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 30 dag mąki żytniej
  • 2 jajka
  • sól
  • 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 25 dag twarogu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia


  • Sposób przygotowania:  Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. zagniatamy ciasto. Formujemy podłużny wałek. Wykładamy na deskę. Za pomocą noża odcinamy podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączamy na sitku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni. Kluski wykładamy na talerze. Na wierzch wykładamy kiełbasę z cebulą. Posypujemy pokruszonym twarogiem i natką pietruszki.

    Ilość porcji: 4
    Czas przygotowania: 1,30h
    Koszt przygotowania: ok. 20 zł


    7 komentarzy:

    1. Podoba mi się nowy wygląd bloga ! Kluski wyglądają przepysznie - chętnie bym zjadła cały kopiasty talerz :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję mi też. Ale jeszcze dużo mu brakuje. Czyli lubisz kluski jak ja. Super:)

        Usuń
    2. Pysznie i pomysłowo Basiu :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      OdpowiedzUsuń
    4. jak ja dawno jadłam takie ziemniaczane kluchy :) pysznie podane :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Poniekąd smak dzieciństwa. Moja mama zawsze robiła z kiszoną kapustą:)

        Usuń

    Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger