Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 7 jajek,
- 25 dag szpinaku,
- 10 dag fety,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki tartej bułki,
- łyżka estragonu,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: 5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około 10 minut. Dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy jeszcze około 5 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy 1/3 mięsa. Na środku wykładamy połowę szpinaku na całej długości keksówki. Następnie układamy 5 obranych jajek tworząc wężyk jedno za drugim. Każde lekko wciskamy. Na każdym jajku układamy resztę szpinaku. Całość przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 1,45 h.
Źródło: przepis własny
Oj zjadłabym kawałek, nawet na kanapkę. Ps.masz taki gadżet obserwatorzy z blogera?
OdpowiedzUsuńNa kanapkę, też by całkiem dobrze pasowało. Polecam. Tak mam taki gadżet
UsuńNa dole strony jest. O ile o to Ci chodzi:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis, u mojej teściowej mówią na to pieczeń rzymska. Ona robi ją z samym jajkiem, ale ja tak jak ty, lubię do niej wkładać jakiś zielony akcent - szpinak lub jarmuż. Też sobie nie wyobrażam bez niej Świąt !
OdpowiedzUsuńJarmuż to też ciekawa propozycja. Ja spotkałam się z rukolą:)
UsuńBardzo bardzo lubię pieczenie, klopsy, pasztety, z jajeczkiem jest wyśmienity!!
OdpowiedzUsuń