3/08/2016

Klops z jajkiem i szpinakiem

Przypominam ulubione przeze mnie wielkanocne danie. Klops według tego przepisu jest przepyszny i co roku nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole.


Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 7 jajek,
  • 25 dag szpinaku,
  • 10 dag fety,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • łyżka estragonu,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około 10 minut. Dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy jeszcze około 5 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy 1/3 mięsa. Na środku wykładamy połowę szpinaku na całej długości keksówki. Następnie układamy 5 obranych jajek tworząc wężyk jedno za drugim. Każde lekko wciskamy. Na każdym jajku układamy resztę szpinaku. Całość przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 1,45 h.
Źródło: przepis własny

6 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym kawałek, nawet na kanapkę. Ps.masz taki gadżet obserwatorzy z blogera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kanapkę, też by całkiem dobrze pasowało. Polecam. Tak mam taki gadżet

      Usuń
  2. Na dole strony jest. O ile o to Ci chodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten przepis, u mojej teściowej mówią na to pieczeń rzymska. Ona robi ją z samym jajkiem, ale ja tak jak ty, lubię do niej wkładać jakiś zielony akcent - szpinak lub jarmuż. Też sobie nie wyobrażam bez niej Świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż to też ciekawa propozycja. Ja spotkałam się z rukolą:)

      Usuń
  4. Bardzo bardzo lubię pieczenie, klopsy, pasztety, z jajeczkiem jest wyśmienity!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger