3/07/2016

Ziemniaczana zupa krem z ciecierzycą i karmelizowaną cebulą

Chodziła od jakiegoś czasu za mną zupa (jak to bardzo często w moim przypadku bywa). Wymyśliłam, że zrobię ziemniaczaną. Kartoflankę robiłam nie raz, do gustu przypadła mi bardzo. Ale kremu jeszcze nie próbowałam. Jako, że zakochałam się ostatnio w ciecierzycy postanowiłam nieco poeksperymentować. Zupa ta ma wszystko co uwielbiam: ziemniaki, kiełbasę, ciecierzycę i na to jeszcze cebulka. Ubóstwiam:)


Składniki:

  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  • 1,75 l. bulionu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy
  • 25 dag ciecierzycy (namoczona przez noc w wodzie)
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 3 duże czerwone cebule
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 szczypty chilli
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Ciecierzycę gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.Dodajemy ciecierzycę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano. Dokładamy do kremu. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Dodajemy cukier i chilli. Krótko przesmażamy do czasu aż cukier się rozpuści. Zupę nalewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy cebulę.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas wykonania: 1,15 h
Koszt wykonania: ok. 25 zł

4 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger