3/09/2016

Krem z selera z talarkami

Jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Uwielbiam zupy pod wszelką postacią, ale ta szczególnie skradła moje serce. Gęsta, sycąca. Idealna propozycja na obiad, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy to posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Dodatek ziemniaków z boczkiem sprawia, że jedząc to danie łyżka po łyżce odpływam i jestem w niebie...

Składniki: 
  • 2 średnie selery
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 10 szt. ziemniaków
  • 30 dag boczku
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 25 dag żółtego sera
  • 2,5  l. bulionu (np rosołu)
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Seler obieramy i kroimy w plastry. Obraną marchew także kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy przecier i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy do czasu aż boczek i talarki się zrumienią. Zupę wlewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy ziemniaki z boczkiem. Posypujemy startym na tarce żółtym serem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

7 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger