Jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Uwielbiam zupy pod wszelką postacią, ale ta szczególnie skradła moje serce. Gęsta, sycąca. Idealna propozycja na obiad, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy to posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Dodatek ziemniaków z boczkiem sprawia, że jedząc to danie łyżka po łyżce odpływam i jestem w niebie...
Składniki:
- 2 średnie selery
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 10 szt. ziemniaków
- 30 dag boczku
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 25 dag żółtego sera
- 2,5 l. bulionu (np rosołu)
- słodka papryka
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Seler obieramy i kroimy w plastry. Obraną marchew także kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy przecier i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy do czasu aż boczek i talarki się zrumienią. Zupę wlewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy ziemniaki z boczkiem. Posypujemy startym na tarce żółtym serem.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 6
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Fajna zupka, samo zdrowie
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBasiu pyszny krem , fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć
OdpowiedzUsuńno no Basienko to pojechałaś... ;) pysznie ;) masz talent nie ma co <3 ;)
OdpowiedzUsuń