Składniki:
- 100 dag przecieru pomidorowego
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 2 bakłażany
- 50 dag pomidorków koktailowych
- 6 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- 6 łyżki oliwy z oliwek
- sol, pieprz, cukier
- słodka papryka
- 20 dag parmezanu
- 50 dag makaronu "Malma"
Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie plastry. Z każdej strony posypujemy delikatnie solą. Odstawiamy na 30 minut, żeby puściły sok. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Kurczaka i cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do czasu aż kurczak stanie się rumiany a cebula ładnie się zeszkli. Wlewamy przecier. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Bakłażana pozbawiamy nadmiaru wody (lekko odciskamy). Kroimy w cienkie paski. Dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez kwadrans. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Polewamy sosem. Przed podaniem posypujemy startym
parmezanem i posypujemy bazylią.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł
Mniam pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuń