poniedziałek, 9 stycznia 2017

Makaron z bakłażanem

Uwielbiam dania z makaronem. Można je jeść na na słodko a także podane na wytrawnie. Największa zaletą makaronów jest to, że dania z ich wykorzystaniem można przygotować na prawdę bardzo szybko. Jedną z ciekawszych potraw jakie udało mi się zrobić z tym produktem był makaron z sardynkami. Był przepyszny i aromatyczny. Ja jednak osobiście uwielbiam jak makaron w czymś pływa- może to być sos, może być też przecier pomidorowy. Takie właśnie jest to danie. Makaron z bakłażanem i pysznym pomidorowym sosem. Przepyszne. Polecam

Składniki:

  • 100 dag przecieru pomidorowego
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2 bakłażany
  • 50 dag pomidorków koktailowych 
  • 6 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • 6 łyżki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz, cukier
  • słodka papryka
  • 20 dag parmezanu 
  • 50 dag makaronu "Malma"

Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie plastry. Z każdej strony posypujemy delikatnie solą. Odstawiamy na 30 minut, żeby puściły sok. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Kurczaka i cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do czasu aż kurczak stanie się rumiany a cebula ładnie się zeszkli. Wlewamy przecier. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Bakłażana pozbawiamy nadmiaru wody (lekko odciskamy). Kroimy w cienkie paski. Dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez kwadrans. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Polewamy sosem. Przed podaniem posypujemy startym
parmezanem i posypujemy bazylią.          

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł



1 komentarz: