1/10/2017

Kurczak w sosie musztardowym

Prosty obiad wcale nie musi być zwyczajny. Wystarczy chwila, kilka produktów i można wyczarować coś na prawdę smacznego i niepowtarzalnego. Taką właśnie potrawą jest kurczak w sosie musztardowym. Przepisów na wykorzystanie piersi z kurczaka na moim blogu znajdziecie już całkiem sporo. Na pewno będzie jeszcze więcej, ponieważ filety z kurczaka uwielbiam pod każdą postacią. Kurczak w porach  przez długi czas cieszył się bardzo dużym powodzeniem. Mam nadzieję, że ten przepis także przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 duży por
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 słoiczki musztardy francuskiej
marynata
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania: Oliwę łączymy z pieprzem cytrynowym i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przekrawamy wzdłuż na dwie części tak, żeby powstały cztery porcje mięsa. Kurczaka z każdej strony smarujemy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Por kroimy w prążki. Śmietanę mieszamy z musztardą. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno 1/2 pora, mięso, 1/2 pora. Wszystko zalewamy śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45 minut.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1 h plus marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 20 zł



9 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie spróbować. Brzmi smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy naczynie żaroodporne ma być przykryte w tym daniu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jogurt zamiast śmietany poradzi sobie w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt się zważy. Proponuję więc nie zamieniać.

      Usuń
  4. Ilu procentowa śmietana ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ilu procentowa śmietana ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger