Prosty obiad wcale nie musi być zwyczajny. Wystarczy chwila, kilka produktów i można wyczarować coś na prawdę smacznego i niepowtarzalnego. Taką właśnie potrawą jest kurczak w sosie musztardowym. Przepisów na wykorzystanie
piersi z kurczaka na moim blogu znajdziecie już całkiem sporo. Na pewno będzie jeszcze więcej, ponieważ filety z kurczaka uwielbiam pod każdą postacią.
Kurczak w porach przez długi czas cieszył się bardzo dużym powodzeniem. Mam nadzieję, że ten przepis także przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 duży por
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 słoiczki musztardy francuskiej
marynata
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania: Oliwę łączymy z pieprzem cytrynowym i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przekrawamy wzdłuż na dwie części tak, żeby powstały cztery porcje mięsa. Kurczaka z każdej strony smarujemy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Por kroimy w prążki. Śmietanę mieszamy z musztardą. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno 1/2 pora, mięso, 1/2 pora. Wszystko zalewamy śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45 minut.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1 h plus marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Muszę koniecznie spróbować. Brzmi smacznie;)
OdpowiedzUsuńKurczak jest przepyszny. Polecam
UsuńCzy naczynie żaroodporne ma być przykryte w tym daniu?
OdpowiedzUsuńPiekłam bez przykrycia
UsuńCzy jogurt zamiast śmietany poradzi sobie w piekarniku?
OdpowiedzUsuńJogurt się zważy. Proponuję więc nie zamieniać.
UsuńIlu procentowa śmietana ?
OdpowiedzUsuńJa dałam 30%:)
UsuńIlu procentowa śmietana ?
OdpowiedzUsuń