środa, 11 stycznia 2017

Żeberka duszone w cebuli

Żeberka to rodzaj mięsa, który bardzo lubię. Sos na bazie żeberek nie ma sobie równych. Fakt, może i są kaloryczne i tłuste. Ale ich smak wynagradza wszystko, nawet dodatkowe kilogramy. Żeberka można podawać w panierce czy w śmietanowym sosie. Tym razem jednak zachciało mi się czegoś bardziej tradycyjnego. Duszone żeberka z cebulą i czosnkiem- idealne nie tylko na niedzielny obiad.



Składniki:


  • 1,50 kg żeberek
  • 2 duże czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • śmietana
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier
  • smalec
Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy do mięsa. Wlewamy 4-5 szklanek wody (tak żeby mięso było przykryte). Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso stanie się miękkie. Wyciągamy mięso. Sos zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak. Wkładamy mięso i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło. Żeberka najlepiej smakują w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

1 komentarz:

  1. Robiłam ostatnio żeberka, ale nie aż tak smaczne :) Następnym razem spróbuje z twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń