Żeberka to rodzaj mięsa, który bardzo lubię. Sos na bazie żeberek nie ma sobie równych. Fakt, może i są kaloryczne i tłuste. Ale ich smak wynagradza wszystko, nawet dodatkowe kilogramy. Żeberka można podawać
w panierce czy w
śmietanowym sosie. Tym razem jednak zachciało mi się czegoś bardziej tradycyjnego. Duszone żeberka z cebulą i czosnkiem- idealne nie tylko na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1,50 kg żeberek
- 2 duże czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku
- śmietana
- sok z połowy cytryny
- majeranek
- sól, pieprz
- cukier
- smalec
Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy do mięsa. Wlewamy 4-5 szklanek wody (tak żeby mięso było przykryte). Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso stanie się miękkie. Wyciągamy mięso. Sos zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wlewamy sok z cytryny. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak. Wkładamy mięso i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło. Żeberka najlepiej smakują w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
Robiłam ostatnio żeberka, ale nie aż tak smaczne :) Następnym razem spróbuje z twojego przepisu.
OdpowiedzUsuń