- 1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych
- włoszczyzna (cebula, marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz
- mąka
- jajka
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Żeberka dokładnie myjemy. Dzielimy na mniejsze porcje. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy. Mięso przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, tak, żeby mięso było przykryte. Dodajemy włoszczyznę, liście i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Ugotowane żeberka pozbawiamy kości. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze żeberek w takiej postaci ! Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńMoże już czas na próbę... uwielbiam żeberka, szczególnie w takiej własnie postaci
UsuńSzkoda, że nie ma całego przepisu - na to, obok żeberek. Zdjęcie zapowiadało ciekawe doznanie kulinarne a tak, znowu skończy się na frytkach.
OdpowiedzUsuńTo obok to to, co mam w lodówce. Sałata, pomidory,rzodkiewki, oliwki. Sos to jogurt, czosnek, trochę majonezu. Sól, pieprz, odrobina cukru. Można też dać soku z cytryny. Mam nadzieję że następnym razem obejdzie się bez frytek
Usuń