2/11/2016

Panierowane żeberka

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych
  • włoszczyzna (cebula, marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • mąka
  • jajka
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Żeberka dokładnie myjemy. Dzielimy na mniejsze porcje. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy. Mięso przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, tak, żeby mięso było przykryte. Dodajemy włoszczyznę, liście i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Ugotowane żeberka pozbawiamy kości. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

6 komentarzy:

  1. Dziękuję bardzo i zachęcam do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam jeszcze żeberek w takiej postaci ! Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może już czas na próbę... uwielbiam żeberka, szczególnie w takiej własnie postaci

      Usuń
  3. Szkoda, że nie ma całego przepisu - na to, obok żeberek. Zdjęcie zapowiadało ciekawe doznanie kulinarne a tak, znowu skończy się na frytkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To obok to to, co mam w lodówce. Sałata, pomidory,rzodkiewki, oliwki. Sos to jogurt, czosnek, trochę majonezu. Sól, pieprz, odrobina cukru. Można też dać soku z cytryny. Mam nadzieję że następnym razem obejdzie się bez frytek

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger