 Jednym z najbardziej lubianych przeze mnie warzyw są ziemniaki. Można z nich zrobić pyszne placki  czy sałatkę. Dodaję je nawet do sernika.  Jednak chyba najbardziej ziemniaki lubię wykorzystywać do klusek. Bardzo często przygotowuję kluski ziemniaczane tzw. żelazne. Tym razem potrzebowałam jednak dodatku do mięsnego obiadu. Zwykłe gotowane ziemniaki mi się znudziły więc musiałam poszukać ciekawej alternatywy. Mój wybór padł na pyzy ziemniaczane. Może nie zachwycają estetyką, ciężko je zrobić żeby były zbite i ładnie się prezentowały na stole- ale za to ten smak jest nie do opisania. Najlepiej smakują polane sosem w towarzystwie sztuki mięsa i modrej kapusty.
Jednym z najbardziej lubianych przeze mnie warzyw są ziemniaki. Można z nich zrobić pyszne placki  czy sałatkę. Dodaję je nawet do sernika.  Jednak chyba najbardziej ziemniaki lubię wykorzystywać do klusek. Bardzo często przygotowuję kluski ziemniaczane tzw. żelazne. Tym razem potrzebowałam jednak dodatku do mięsnego obiadu. Zwykłe gotowane ziemniaki mi się znudziły więc musiałam poszukać ciekawej alternatywy. Mój wybór padł na pyzy ziemniaczane. Może nie zachwycają estetyką, ciężko je zrobić żeby były zbite i ładnie się prezentowały na stole- ale za to ten smak jest nie do opisania. Najlepiej smakują polane sosem w towarzystwie sztuki mięsa i modrej kapusty.Składniki:


- 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 80 dag ziemniaków surowych
- 6 łyżek mąki
- szczypta soli
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,30-2 h
Koszt przygotowania: ok. 5 zł
 
 
 
 
 
 








 




 
Uwielbiam pyzy ziemniaczane. To niesamowite ile dobrych dań można przygotować z ziemniaka!
OdpowiedzUsuń