Przepisów na przygotowanie
schabu jest wiele. Sposobów na przygotowanie tego rodzaju mięsa jest wiele. Schab można usmażyć
w panierce, lub podać
duszony w sosie. Schab duszony w winie to danie wykwintne. Wspaniale sprawdzi się jako niedzielny obiad czy uroczysta kolacja.
Składniki:
- 70 dag schabu
- 50 dag pieczarek
- 1 czerwona cebula
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki śmietany
- łyżka oregano
- łyżka tymianku
- sól, pieprz
- smalec
Sposób przygotowania: Schab kroimy w cienkie plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzmy z każdej strony. Smażymy na smalcu na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone na połówki pieczarki. Odparowujmy je z nadmiaru wody. Warzywa dokładamy do mięsa. Wlewamy wino. Dusimy pod przykryciem przez 30-45 minut. Mięso wyciągamy z garnka. Sos zabielamy śmietaną. Dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy schab. Jeszcze chwilę dusimy. Wieprzowinę przygotowaną w ten sposób podaję w towarzystwie ziemniaczanych talarków i sałaty.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 1, 30 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz