1/13/2017

Schab z pieczarkami

Przepisów na przygotowanie schabu jest wiele. Sposobów na przygotowanie tego rodzaju mięsa jest wiele. Schab można usmażyć w panierce, lub podać duszony w sosie. Schab duszony w winie to danie wykwintne. Wspaniale sprawdzi się jako niedzielny obiad czy uroczysta kolacja.

Składniki:

  • 70 dag schabu
  • 50 dag pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka oregano
  • łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • smalec 
Sposób przygotowania: Schab kroimy w cienkie plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzmy z każdej strony. Smażymy na smalcu na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone na połówki pieczarki. Odparowujmy je z nadmiaru wody. Warzywa dokładamy do mięsa. Wlewamy wino. Dusimy pod przykryciem przez 30-45 minut. Mięso wyciągamy z garnka. Sos zabielamy śmietaną. Dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy schab. Jeszcze chwilę dusimy. Wieprzowinę przygotowaną w ten sposób podaję w towarzystwie ziemniaczanych talarków i sałaty.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 1, 30 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger