3/19/2014

Schab w pomarańczach


Uwielbiam schab pod każdą niemal postacią. Ten rodzaj mięsa jest bardzo delikatny. Jeśli ktoś ma ochotę na coś innego niż tradycyjny schabowy to polecam przygotować mięso właśnie w ten sposób. Schab jest kruchy, delikatny i co najważniejsze bardzo soczysty. Jest to także ciekawa propozycja na świąteczny obiad. Goście na pewno będą nim zachwyceni.  Polecam szczególnie osobom, które lubią połączenie mięsa i owoców. Pomarańcze nadają potrawie ciekawy słodko-kwaśny smak. Podczas gotowania powstaje bardzo smaczny sos, dlatego danie wyśmienicie smakuje podane z ryżem.


Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 2 duże cebule
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka cukru
  • łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: Plastry schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Każdy kotlet obtaczamy kolejno w mące i krótko  przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Schab przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy obraną z łupin i pokrojoną w półtalarki cebulę. Dokładamy ją do mięsa. Pomarańczę obieramy ze skórki, pozbywamy się na ile damy radę białych błonek (uwaga: są gorzkie!). Kroimy ją w półplasterki i wkładamy do garnka. Schab zalewamy 3 szklankami  wody (może być bulion warzywny bądź rosół). Dodajemy 4 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 25-30 min.

Źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger