Drób wcale nie musi być nudny. Staram się to sobie udowodnić za każdym razem, gdy biorę mięso z kurczaka do ręki. O ile pomysłów na urozmaicenie potraw z piersi z kurczaka nigdy mi nie brakuje, to z udkami czy pałkami mam tutaj już większy problem. Czasem uda się stworzyć coś ciekawego i niespotykanego- jak
pałki z bananami. Kurczak w porach przygotowany w ten właśnie sposób jest bardzo soczysty i aromatyczny. Tymianek nadaje potrawie wspaniały smak. Do przygotowania tego dania można użyć ćwiartek, pałek czy udek. Jeśli ktoś uwielbia pora tak jak ja to zapraszam do spróbowania
piersi z kurczaka w porach. Z porem można zrobić
sałatkę, można przyrządzić z niego
zupę, ale to jednak w towarzystwie drobiu por smakuje najbardziej wybornie. Kurczak w porach to danie bardzo smaczne i sycące. Podaję je z ziemniakami z wody i ulubionymi surówkami. Jeśli sos zabielimy śmietaną to mięso można podać w towarzystwie ryżu.
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 2 pory
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- tymianek- 2 łyżki
- pieprz
- sól
- pół cytryny
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim mięso, które następnie posypujemy obficie tymiankiem. Kurczaka podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w cienkie półplasterki. Dokładamy do smażącego się kurczaka. Wlewamy bulion. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy
cytryny. Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 12 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz