3/19/2014

Kurczak w porach

Drób wcale nie musi być nudny. Staram się to sobie udowodnić za każdym razem, gdy biorę mięso z kurczaka do ręki. O ile pomysłów na urozmaicenie potraw z piersi z kurczaka nigdy mi nie brakuje, to z udkami czy pałkami mam tutaj już większy problem. Czasem uda się stworzyć coś ciekawego i niespotykanego- jak pałki z bananami. Kurczak w porach przygotowany w ten właśnie sposób jest bardzo soczysty i aromatyczny. Tymianek nadaje potrawie wspaniały smak.  Do przygotowania tego dania można użyć ćwiartek, pałek czy udek. Jeśli ktoś uwielbia pora tak jak ja to zapraszam do spróbowania piersi z kurczaka w porach. Z porem można zrobić sałatkę, można przyrządzić z niego zupę, ale to jednak w towarzystwie drobiu por smakuje najbardziej wybornie. Kurczak w porach to danie bardzo smaczne i sycące. Podaję je z ziemniakami z wody i ulubionymi surówkami. Jeśli sos zabielimy śmietaną to mięso można podać w towarzystwie ryżu.




Składniki:


  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 pory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  •  tymianek- 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • pół cytryny
  • tłuszcz do smażenia


Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim mięso, które następnie posypujemy obficie tymiankiem. Kurczaka podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w cienkie półplasterki. Dokładamy do smażącego się kurczaka. Wlewamy bulion. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 12 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger