Pyszna, gęsta i sycąca. Dzięki zastosowaniu ostrych przypraw ma wyraźny smak i aromat. Robię ją bardzo często w sezonie jesiennym. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a oprócz tego zupa ta ma w swym składzie to co uwielbiam najbardziej- paprykę. Uwielbiam to warzywo nad życie. Jest smaczne, zdrowe a przy tym jeszcze w sezonie bardzo tanie. Papryka ma wiele zastosowań. Można ją faszerować w całości, może też stanowić tylko dodatek do dania. Dla nie bojących się eksperymentów polecam też pałki z kurczaka z papryką i bananami.Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 5 dużych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- 6 szklanek bulionu (może być też rosół)
- 2 łyżki masła
- chilli- płaska łyżka
- słodka papryka- płaska łyżka
- imbir- płaska łyżka
- pół cytryny
- natka pietruszki
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do czasu aż warzywa staną się miękkie. Bulion (warzywny lub mięsno-warzywny) zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone warzywa. Dokładamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wywar gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy odsączoną na sitku kukurydzę. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku chilli, słodką papryką i imbirem. Gorącą zupę wlewamy do miseczek. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło: przepis własny
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz