11/23/2015

Pałki w papryce i pomidorach


Składniki:
  • 4 pałki kurczaka
  • przyprawa do kurczaka bez soli RAFEX
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 10 zielonych oliwek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia
      Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pałki kurczaka obsypujemy obficie przyprawą do kurczaka. Rumienimy na tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dokładamy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy do kurczaka. Pomidory kroimy w kostkę. Wrzucamy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dokładamy przekrojone na połówki oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 12 zł

2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger