- 8 gruszek
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżeczek cukru
- łyżeczka cynamonu
- 10 dag żurawiny
- 8 bułek (najlepiej kajzerek)
- 4 jajka
- 3 szklanki mleka
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania: Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka
minut. Gruszki obieramy ze skórki.
Kroimy w plastry. Przekładamy do miski. Wlewamy
sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru, cynamon i odcedzoną
na sitku żurawinę. Mieszamy. Bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części. Białka
oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem. Bułki moczymy w mleku mocno je
przyciskając, żeby nabrały dużo płynu. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym tłuszczem. Przykrywamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze
dwukrotnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy pod
przez ok. 30 minut. Białka ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru.
Wykładamy na zapiekankę. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Źródło: przepis własny
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1,10 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Super pomysł. Nie spotkałam się jeszcze z takim podaniem gruszek.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twój przepis - lubię wszystkie składniki i mam ochotę od razu go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMuszę taką zrobić! Zaciekawił mnie skład tej sałatki :)
OdpowiedzUsuń