Najsmaczniejszy schab jaki jadłam. Ogólnie nie przepadam za marynatami piwnymi. Dań z piwem robiłam już kilka, jednak z żadnego nie byłam zadowolona. Smak piwa w daniu mi osobiście nie odpowiada. W tym jednak przypadku marynata z piwa i czosnku okazała się strzałem w dziesiątkę.
Schab dzięki marynacie jest kruchy i soczysty i niezwykle aromatyczny. Kotlety schabowe podane w takiej wersji idealnie sprawdzą się podane na niedzielny
obiad. Najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków z wody i ulubionej
surówki.
Składniki:
- schab- 4 kotlety
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- estragon- 2 czubate
łyżki
- pół szklanki piwa
- 2 jajka
- kwaśna śmietana 18% (20 dag)
- tarta bułka- do
obtoczenia kotletów
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Kotlety schabowe lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Każdy kotlet solimy, pieprzymy z każdej strony. Posypujemy estragonem
(około 1 łyżka). Kotlety wkładamy do miski i zalewamy piwem. Mięso
powinno leżeć w marynacie pod przykryciem przez min. 2 godziny (może także pozostać w lodówce na noc). Jajka doprawiamy solą i
pieprzem. Kotlety obtaczamy kolejno w jajku i tartej bułce. Smażymy je na głębokim
tłuszczu. W małym garnuszku podgrzewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę estragonu.
Doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczoną w
wodzie. Podgrzaną śmietaną polewamy każdy z kotletów.
Źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 45 minut plus marynowanie mięsa
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń