3/19/2014

Schab po gdańsku

Najsmaczniejszy schab jaki jadłam. Ogólnie nie przepadam za marynatami piwnymi. Dań z piwem robiłam już kilka, jednak z żadnego nie byłam zadowolona. Smak piwa w daniu mi osobiście nie odpowiada. W tym jednak przypadku marynata z piwa i czosnku okazała się strzałem w dziesiątkę. Schab dzięki marynacie jest kruchy i soczysty i niezwykle aromatyczny. Kotlety schabowe podane w takiej wersji idealnie sprawdzą się podane na niedzielny obiad. Najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków z wody i ulubionej surówki.

Składniki:
  • schab- 4 kotlety
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • estragon- 2 czubate łyżki
  • pół szklanki piwa
  • 2 jajka
  • kwaśna śmietana 18% (20 dag)
  • tarta bułka- do obtoczenia kotletów
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Kotlety schabowe lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.  Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy kotlet solimy, pieprzymy z każdej strony. Posypujemy estragonem (około 1 łyżka). Kotlety wkładamy do miski i zalewamy piwem. Mięso powinno leżeć w marynacie pod przykryciem przez min. 2 godziny (może także pozostać w lodówce na noc). Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy kolejno w jajku i tartej bułce. Smażymy je na głębokim tłuszczu. W małym garnuszku podgrzewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę estragonu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczoną w wodzie. Podgrzaną śmietaną polewamy każdy z kotletów.

Źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 45 minut plus marynowanie mięsa
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

1 komentarz:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger