Składniki:
- 15 dag miodu
- 10 dag masła
- 10 dag brązowego cukru
- 40 dag mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Sposób wykonania: W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny, by przestygło. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodajemy jajko. Masę miodową na początku z mąką mieszamy łyżką (masa jest gorąca). Później zagniatamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, żeby ulepić z niego kulę to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st C. Ciasto wałkujemy bardzo cienko (im cieńsze tym lepsze bo będą bardziej chrupiące). Następnie foremkami wycinamy dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 8 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Im cieńsze są pierniczki, tym krótszy czas pieczenia. Pierniczki nadają się od razu do spożycia. Można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Ilość porcji: 20-30 szt.
Czas przygotowania: 1,30 h plus schładzanie ciasta
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz