Wszelkiego rodzaju zupy kocham ponad życie. W okresie wiosenno-letnim są to zupy lekkie, przyrządzone z sezonowych warzyw i mało-kaloryczne. Zimą natomiast stawiam na zupy gęste, rozgrzewające i sycące. Taki właśnie jest krem z fasoli i cebuli. Danie to ma same zalety. Jest łatwe w przygotowaniu a przy tym niewiele kosztuje.  To niesamowite jak z kilku zaledwie składników można przyrządzić tak wspaniałe danie. Zupę tą mogłabym jeść niemal codziennie.Składniki:
- 50 dag fasoli (zalewamy wodą i moczymy przez noc w wodzie)
 - 2 szklanki bulionu
 - 2 duże cebule
 - 6 ząbków czosnku
 - 2 łyżki rozmarynu
 - 3 ziela angielskie
 - 3 liście laurowe
 - 1/2 cytryny
 - 10 dag żółtego sera
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania: Fasolę gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia dodajemy rozmaryn. Czekamy aż warzywa się zeszklą a rozmaryn uwolni swój aromat. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na jednolity krem. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy krem tuż przed podaniem posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zupa najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.
Źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 8 zł










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz