3/19/2014

Krem z fasoli

Wszelkiego rodzaju zupy kocham ponad życie. W okresie wiosenno-letnim są to zupy lekkie, przyrządzone z sezonowych warzyw i mało-kaloryczne. Zimą natomiast stawiam na zupy gęste, rozgrzewające i sycące. Taki właśnie jest krem z fasoli i cebuli. Danie to ma same zalety. Jest łatwe w przygotowaniu a przy tym niewiele kosztuje.  To niesamowite jak z kilku zaledwie składników można przyrządzić tak wspaniałe danie. Zupę tą mogłabym jeść niemal codziennie.

Składniki:

  • 50 dag fasoli (zalewamy wodą i moczymy przez noc w wodzie)
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 cytryny
  • 10 dag żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Fasolę gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.  Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia dodajemy rozmaryn. Czekamy aż warzywa się zeszklą a rozmaryn uwolni swój aromat. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na jednolity krem. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy krem tuż przed podaniem posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zupa najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.

Źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 8 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger