Składniki:
- 50 dag fasoli (zalewamy wodą i moczymy przez noc w wodzie)
- 2 szklanki bulionu
- 2 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki rozmarynu
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1/2 cytryny
- 10 dag żółtego sera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Fasolę gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia dodajemy rozmaryn. Czekamy aż warzywa się zeszklą a rozmaryn uwolni swój aromat. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na jednolity krem. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy krem tuż przed podaniem posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zupa najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.
Źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 8 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz