1/23/2017

Kapuśniak z pęczakiem

Kapuśniak to zupa, która króluje w sezonie zimowym na moim stole dość często. W sezonie wiosennym często przygotowuję lżejszą wersję tej zupy. Gdy jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza to zupa musi być sycąca i treściwa. Taki właśnie jest kapuśniak z pęczakiem. Pyszny i aromatyczny.

Składniki:

  • mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka)
  • wędzone kości
  • 25 dag wędzonego boczku
  • włoszczyzna
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 3 suszone grzybki
  • 2 cebule
  • 10 łyżek pęczaku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • śmietana do zabielenia
  • sól, pieprz
  • cukier
  • majeranek

Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy. Dodajemy do wywaru. Dokładamy ziele, liście i wcześniej opłukane grzyby. Gotujemy wywar przez ok. 45-60 minut. Kapustę siekamy. Wkładamy do innego garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni do czasu aż wytopi się tłuszcz. Dokładamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się zeszkli. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie. Po ugotowaniu wywaru wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Mięso oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Dokładamy do garnka z wywarem. Do zupy dodajemy boczek z cebulą i kaszę. Gotujemy przez ok. 10-15 minut (do czasu aż kasza stanie się miękka. Dokładamy ugotowaną kapustę. Zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy na ciepło.
Uwaga: Jeśli zupę będziemy spożywać dopiero następnego dnia warto kaszę ugotować osobno (bardzo pęcznieje).

źródło: przepis własny




Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger