Pyszne ciasto z budyniową masą. Ananas nadaje masie budyniowej bardziej wyrazisty smak. Idealna propozycja na "słodki weekend" w doborowym towarzystwie. Fani kokosowych smaków również znajdą tutaj coś dla siebie.
Składniki (blaszka 30x20):
ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowo-kokosowa
- 3 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 8 łyżek cukru
- puszka ananasów
masa kokosowa
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1/2 kostki masła
Sposób przygotowania: Przygotowujemy ciasto. Masło rozdrabniamy. Wlewamy 1/4 szklanki wody. Dodajemy cukier, jajka i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto do czasu aż stanie się elastyczne. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ananasy kroimy na małe kawałki. Sok zachowujemy i przelewamy do innego naczynia. Budynie rozrabiamy w soku. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier. Dodajemy rozrobioną masę budyniową cały czas mieszając. Podgrzewamy do czasu aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy kawałkami ananasa. Przygotowujemy masę kokosową. Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy żółtka, wiórki i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na masę budyniową. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40-50 minut.
Ilość porcji: ok. 12
Czas przygotowania: 1,30
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Idealne na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuń