2/21/2017

Zapiekanka gyros

Zapiekanek na mym blogu nie znajdziecie zbyt wiele. I tu chyba popełniam błąd. Przy ustalaniu obiadowego menu zawsze biorę pod uwagę zupę albo mięso. Błąd mój muszę więc jak najszybciej poprawić. Zapiekanka gyros to danie, które sprawdzi się na zarówno dobrze jako danie obiadowe jak i na kolację. To idealna propozycja dla osób, które chcą się pozbyć nadmiaru resztek jedzenia w domu. Pyszna i sycąca a do tego jeszcze kolorowa- co jest ogromnym atutem gdy pogoda za oknem ni rozpieszcza. Warstwy ryżu i warzyw przekładane są pysznym sosem, więc ryż nie będzie suchy jak to w większości zapiekanek bywa. Jeśli lubicie takie smaki, ale chcielibyście spróbować ich w postaci zupy to zapraszam tutaj.

Składniki:

  • 4 woreczki ryżu
  • 3-4 piersi z kurczaka
  • opakowanie przyprawy gyros
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 8-10 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże cebule
  • 20 dag żółtego sera
  • olej do wysmarowania naczynia
  • tłuszcz do smażenia
sos:
  • 10 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładnie mieszamy z przyprawą gyros. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być surowe. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, ogórki w plasterki. Ketchup łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy kolejno warstwami ryż, 1/2 sosu, warzywa, kurczak. Polewamy resztą sosu. Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Uwaga: użyłam dużo ryżu, ponieważ miałam płaską a szeroką blaszkę do zapiekania.

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię smak gyrosa. Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tej papryki bo nie piszę w składnikach

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ryż jest najlepszy do zapiekania? 3-4 piersi z kurczaka, rozumiem, że pojedyncze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o pojedyncze. Ryżu użyłam normalnego, dostępnego w sklepach:)

      Usuń
  4. Jakiej firmy przyprawę gyros polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zapiekanke nalezy przykryc do zapiekania czy nie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger