Kiełbasę duszoną z bakaliami pierwszy raz jadłam u mojej cioci. Byłam zachwycona jej smakiem. Potrawa ma bardzo ciekawy słodko-kwaśny smak. Danie pięknie prezentowało się na stole a smak był zaskakujący, ponieważ czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Bardzo lubię połączenie wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek jak w tym
przepisie, więc danie to bardzo przypadło mi do gustu. Kiedy poprosiłam o przepis byłam zaskoczona prostotą wykonania tej
potrawki. Kiełbasa przygotowana w ten sposób idealnie nada się zarówno na
obiad. Może być także bardzo ciekawą propozycją na różnego rodzaju
przyjęcia i imprezy.
Składniki:
- 1,20 dag kiełbasy śląskiej
- 0,5 kg pieczarek
- 6-8 ogórków kiszonych
- 2 garście moreli
- 2 garście suszonych ślwek
- garść rodzynek
- 2 cebule
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. W tym czasie pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do czasu aż się ładnie zrumieni. Ogórki kiszone także kroimy w plasterki. Morele i śliwki kroimy w paseczki (można też wrzucić w całości). Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wkładamy kiełbasę, cebulę z pieczarkami. Dodajemy ogórki i wszystkie bakalie. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dolewamy trochę wody (tyle, żeby kiełbasa się nie przypalała). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Podajemy na ciepło.
Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 30 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz