3/14/2014

Śledzie po cygańsku

Zawsze mówiłam, że z ryb to ja najbardziej uwielbiam śledzie. Ja uwielbiam śledzie solone- za ich delikatny smak. Mój mąż z kolei woli te marynowane.  Dlatego często muszę przygotowywać ich dwa rodzaje. Podczas uroczystości rodzinnych furorę robią śledzie podane w formie przystawki. Śledzie po cygańsku to propozycja dla osób, które lubią ostrzejsze smaki. Nie dosyć że mamy tutaj śledzie marynowane, to jeszcze podane są z ogórkami konserwowymi. Jeśli goście stoją u drzwi i zapowiada się niezła, zakrapiana impreza to polecam przygotowanie śledzi właśnie w takiej formie. Szybkie w przygotowaniu, szybkie w konsumowaniu. Polecam.

Składniki:

  • 40 dag śledzi marynowanych
  • 1 duża cebula
  • pół słoika ogórków konserwowych
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki oleju
  • ok. 1 szklanki pikantnego keczupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól

Sposób przygotowania: Śledzie i ogórki konserwowe kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Cebulę posypujemy solą, intensywnie gnieciemy, odstawiamy na 10-15 minut (dzięki temu zabiegowi cebula będzie miękka i mniej ostra w smaku). Przygotowujemy sos. Dokładnie łączymy ze sobą ketchup, olej, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekaną natki pietruszki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger