Składniki:
- 40 dag śledzi marynowanych
- 1 duża cebula
- pół słoika ogórków konserwowych
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki oleju
- ok. 1 szklanki pikantnego keczupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- cukier do smaku
- pieprz do smaku
- sól
Sposób przygotowania: Śledzie i ogórki konserwowe kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Cebulę posypujemy solą, intensywnie gnieciemy, odstawiamy na 10-15 minut (dzięki temu zabiegowi cebula będzie miękka i mniej ostra w smaku). Przygotowujemy sos. Dokładnie łączymy ze sobą ketchup, olej, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekaną natki pietruszki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz