12/20/2016

Piernikowe aniołki

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wszyscy wtedy jesteśmy zabiegani i zapracowani. Przychodzi czas na przygotowywanie świątecznych potraw i pieczenie pierników. To zdecydowanie czynność, którą najbardziej lubię ze świątecznych przygotowań. Kolekcja moich foremek ciągle się powiększa. Jednak nadal brak w niej foremki aniołka. Jak już jakąś znajdę, to dochodzę do wniosku, że "to nie to". Trzeba było więc sobie inaczej poradzić. Efekt widzicie na zdjęciu. Będą potrzebne Wam: kieliszek, foremka w kształcie choinki, serca i praska do czosnku. Takie aniołki są na prawdę bardzo łatwe do przygotowania. Będą wspaniałym prezentem dla bliskich. O walorach smakowych nie wspominam... bo na prawdę szkoda je jeść:)

Składniki:

  • 15 dag miodu
  • 10 dag masła
  • 20 dag brązowego cukru
  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
Uwaga: przyprawy możemy zastąpić gotową przyprawą do pierników. Dajemy wtedy 2 łyżeczki tej przyprawy.

Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy. Dolewamy miód. Najpierw mieszamy łyżką. Później zagniatamy elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce. Odrywamy po kawałku ciasta i cienko wałkujemy. Wykrawamy foremkami ciastka. Pieczemy w 175 stopniach C przez ok. 7-8 minut.





Sposób przygotowania aniołków:

Kieliszkiem wycinamy kółka. To będą główki aniołków.


Wykrawamy kształt choinek- to będzie tułów. 

Wykrawamy serduszka, które przecinamy przy pomocy noża na pół. To będą skrzydełka aniołków.


 Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy wycięte kształty w sposób przedstawiony na zdjęciu.
 Doklejamy główki. Mocno ugniatamy, żeby wszystkie kształty ładnie się połączyły.
 Odrywamy po kawałku ciasta i umieszczamy w prasce do czosnku. Wyciskamy. Włosy mocujemy do aniołków zasłaniając miejsca zlepienia poszczególnych elementów. Po upieczeniu ozdabiamy według uznania. Ja użyłam cukrowych pisaków i perełek.


źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 15 aniołków
Koszt przygotowania: ok. 15 zł plus ozdoby
Czas przygotowania: 1,30 h plus pieczenie i ozdabianie







1 komentarz:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger