Składniki:
- 15 dag miodu
- 10 dag masła
- 20 dag brązowego cukru
- 40 dag mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy. Dolewamy miód. Najpierw mieszamy łyżką. Później zagniatamy elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce. Odrywamy po kawałku ciasta i cienko wałkujemy. Wykrawamy foremkami ciastka. Pieczemy w 175 stopniach C przez ok. 7-8 minut.
Sposób przygotowania aniołków:
Kieliszkiem wycinamy kółka. To będą główki aniołków.
Wykrawamy kształt choinek- to będzie tułów.
Wykrawamy serduszka, które przecinamy przy pomocy noża na pół. To będą skrzydełka aniołków.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy wycięte kształty w sposób przedstawiony na zdjęciu.
Doklejamy główki. Mocno ugniatamy, żeby wszystkie kształty ładnie się połączyły.
Odrywamy po kawałku ciasta i umieszczamy w prasce do czosnku. Wyciskamy. Włosy mocujemy do aniołków zasłaniając miejsca zlepienia poszczególnych elementów. Po upieczeniu ozdabiamy według uznania. Ja użyłam cukrowych pisaków i perełek.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: ok. 15 aniołków
Koszt przygotowania: ok. 15 zł plus ozdoby
Czas przygotowania: 1,30 h plus pieczenie i ozdabianie
Jakie one urocze są !
OdpowiedzUsuń