poniedziałek, 19 grudnia 2016

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Bez krokietów nie wyobrażam sobie świąt. To obowiązkowe danie na świątecznym stole. W moim rodzinnym domu zawsze jedliśmy je podane z gorącym barszczem w Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego.
Składniki (12 naleśników, czyli 24 krokiety)
ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
farsz:

  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • sól, pieprz
ponadto:

  • jajka
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Odkładamy na min. 30 minut. Kapustę siekamy/ Podlewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na tłuszczu do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i marchew. Dusimy do czasu aż warzywa zmiękną. Łączymy z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na nagrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe (delikatnie smaruję patelnię ręcznikiem papierowym posmarowanym olejem) i smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy po dwie łyżki farszu. Rozsmarowujemy na całym naleśniku. Zwijamy w rulonik (dość ciasno). Odkrawamy brzegi i przecinamy na pół. Panierujemy w jajkach i tartej bułce. Smażymy na złoto.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 24 krokiety
Czas przygotowania: ok. 2,30 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

1 komentarz:

  1. U nas się ich w Wigilię czy Święta nie podaje, ale to rzeczywiście świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń