Bez krokietów nie wyobrażam sobie świąt. To obowiązkowe danie na świątecznym stole. W moim rodzinnym domu zawsze jedliśmy je podane z gorącym barszczem w Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego.
Składniki (12 naleśników, czyli 24 krokiety)
ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 3 jajka
- 10 dag masła
- szczypta soli
farsz:
- 80 dag kiszonej kapusty
- 50 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- sól, pieprz
ponadto:
- jajka
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Odkładamy na min. 30 minut. Kapustę siekamy/ Podlewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na tłuszczu do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i marchew. Dusimy do czasu aż warzywa zmiękną. Łączymy z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na nagrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe (delikatnie smaruję patelnię ręcznikiem papierowym posmarowanym olejem) i smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy po dwie łyżki farszu. Rozsmarowujemy na całym naleśniku. Zwijamy w rulonik (dość ciasno). Odkrawamy brzegi i przecinamy na pół. Panierujemy w jajkach i tartej bułce. Smażymy na złoto.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 24 krokiety
Czas przygotowania: ok. 2,30 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
U nas się ich w Wigilię czy Święta nie podaje, ale to rzeczywiście świetny pomysł !
OdpowiedzUsuń