3/19/2014

Kurczak z brzoskwiniami i papryką


Piersi z kurczaka w nowej odsłonie. Jak to u mnie na blogu bardzo często bywa kurczak musi być w towarzystwie słodkich owoców. Piersi z kurczaka bardzo często goszczą na moim stole. Można podać je w formie kotletów albo właśnie w formie potrawki. Podczas duszenia powstaje pyszny sos, dlatego najczęściej danie to podaję z ryżem. Kurczaka przygotowanego w ten sposób robi się naprawdę bardzo szybko, dlatego jest to idealna propozycja na obiad, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • puszka brzoskwiń
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą)
  • łyżka estragonu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia


Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Estragon, zioła prowansalskie, tymianek i curry mieszamy w miseczce. Ziołami obsypujemy kurczaka. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, czosnek kroimy w plasterki. Brzoskwinie kroimy w kostkę, zalewę zostawiamy. Warzywa podsmażamy na patelni około 15 minut, żeby warzywa zmiękły. Przekładamy do garnka. Kurczaka podsmażamy aż się ładnie zrumieni. Dokładamy go do warzyw. Kurczaka z warzywami zalewamy zalewą pozostałą po brzoskwiniach oraz dwiema szklankami bulionu. Dodajemy 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy brzoskwinie, łyżkę cynamonu, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 10 minut. Zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w małej ilości wody.

Źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger