W sezonie zimowym niełatwo o smaczne świeże warzywa. To okres, kiedy rezygnuję z lekkich
surówek a na moim stole często gości czerwona kapusta duszona z żurawiną. Jest to idealny dodatek do mięsnych dań. Szczególnie pasuje do
gęsi. Idealnie komponuje się także z
mięsem kaczki. Jak kapusta to muszą i być
pyzy. Trochę zachodu no i idealny obiad mamy gotowy.
Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty
- 2 garście żurawiny
- 1 duża cebula
- 3 kwaśne jabłka
- 1/2 szklanki czerwone wina
- 4 łyżki octu
- 4 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu
Sposób przygotowania: Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na smalcu do czasu aż zmiękną. Kapustę siekamy. Dodajemy do jabłek. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dokładamy do jabłek i kapusty. Wlewamy ocet. Dodajemy żurawinę, cukier. Wlewamy wino i szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 0,45-1 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 5 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz