1/16/2017

Czerwona kapusta duszona z żurawiną

W sezonie zimowym niełatwo o smaczne świeże warzywa. To okres, kiedy rezygnuję z lekkich surówek a na moim stole często gości czerwona kapusta duszona z żurawiną. Jest to idealny dodatek do mięsnych dań. Szczególnie pasuje do gęsi. Idealnie komponuje się także z mięsem kaczki. Jak kapusta to muszą i być pyzy. Trochę zachodu no i idealny obiad mamy gotowy.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 garście żurawiny
  • 1 duża cebula
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1/2 szklanki czerwone wina
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu
Sposób przygotowania: Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na smalcu do czasu aż zmiękną. Kapustę siekamy. Dodajemy do jabłek. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dokładamy do jabłek i kapusty. Wlewamy ocet. Dodajemy żurawinę, cukier. Wlewamy wino i szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 0,45-1 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 5 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger