1/17/2017

Kurczak w sosie curry

Dania z kurczaka w mym domu cieszą się bardzo dużym powodzeniem. 
Lubię ten rodzaj mięsa przede wszystkim dlatego, że filety nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Smażenie piersi czy duszenie tego rodzaju mięsa nie zajmuje na prawdę wiele czasu. Można go podać w wersji słonej i z owocami.  Kurczak w sosie curry jest dowodem na to, że danie mięsne także można przygotować w szybki sposób. Kurczak jest przepyszny. Polecam
Składniki:
  • 4 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 ml słodkiej śmietanki (u mnie 18%)
  • 3 łyżki curry
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki. Piersi  kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu. Dodajemy kurczaka. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być surowe. Śmietanę łączymy z curry i przecierem pomidorowym. Dokładnie mieszamy. Zalewamy mięso. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Kurczak w sosie curry najlepiej smakuje podany z ryżem. Ja dodatkowo podałam go w towarzystwie marchewki z groszkiem. 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger