1/18/2017

Kluski śląskie

W moim domu w sezonie zimowy nadal rządzą kluski. W sezonie letnim i jesiennych bardzo często przygotowuję kluski z jabłkami. Podaję je polane śmietaną bądź jogurtem i posypane cynamonem. Zimą jednak zdecydowanie stawiam na kluski przyrządzane z ziemniaków. Możliwości ich przyrządzenia jest na prawdę sporo. Kluski można zrobić z surowych ziemniaków, z ziemniaków i surowych i ugotowanych . Teraz przyszła pora na przyrządzenie klusek tylko z ziemniaków ugotowanych. Robi się je na prawdę bardzo szybko, a są bardzo ciekawą alternatywą dla zwykłych ziemniaków. Jest to tez fajna propozycja dla osób, które nie lubią wyrzucać jedzenia a mają problem z ciągłym nadmiarem ugotowanych ziemniaków. Kluski śląskie równie dobrze smakują same, jak i polane pysznym sosem. Polecam.

Składniki: 


  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • sól
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości (można tez ugotować ziemniaki w mundurkach). Studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkami i mąka. Doprawiamy do smaku solą. Ugniatamy elastyczne ciasto. Toczymy średniej wielkości kulki. W każdej z nich formujemy zagłębienie. Gotujemy w wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut plus gotowanie ziemniaków
Koszt przygotowania: ok. 5 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger