Składniki:
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, dzielimy na mniejsze części. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Ścieramy na tarce- połowę na grubych oczkach, drugie pół na małych. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i także ścieramy na tarce. Dokładamy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na gorący tłuszcz (ok. 2 łyżek na 1 placek). Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Placki ziemniaczane podajemy na ciepło posypane cukrem.
Ilość porcji: ok. 10 szt.
Czas przygotowania: ok 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 6 zł
Strasznie dawno nie jadłam placków ziemniaczanych, narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńŚwietne i bardzo smakowite placuszki <3 :)
OdpowiedzUsuńSame pychotki u Ciebie. Jestem pod wrażeniem. Zaraz skrobnę do Ciebie na facebookowego priva :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ! Zwłaszcza ze śmietaną i cukrem. Tutaj na Podlasiu, gdzie mieszkam od 10 lat, je się je z cebulą i skwarkami. M,oj mąż, dziwak, jada same bez niczego, tylko z kromka chleba. Ale ja zdecydowanie wolę na słodko.
OdpowiedzUsuńNajlepsze same lub z sosem mięsnym :)
OdpowiedzUsuń