11/04/2016

Placki ziemniaczane

Kocham ziemniaki. Miłość do tego warzywa zaszczepiła we mnie moja mama, która pochodzi z Poznania. Cała moja rodzina uwielbia kluski ziemniaczane. Nikt też nie wzgardzi kotlecikami z ugotowanych ziemniaków. Jednak chyba najbardziej wszyscy uwielbiamy takie właśnie zwykłe placki ziemniaczane. Nie z gulaszem, nie z sosem paprykowym. Po prostu posypane cukrem. Uwielbiam.

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
  • cukier do posypania
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, dzielimy na mniejsze części. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Ścieramy na tarce- połowę na grubych oczkach, drugie pół na małych. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i także ścieramy na tarce. Dokładamy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na gorący tłuszcz (ok. 2 łyżek na 1 placek). Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Placki ziemniaczane podajemy na ciepło posypane cukrem.

Ilość porcji: ok. 10 szt.
Czas przygotowania: ok 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 6 zł

5 komentarzy:

  1. Strasznie dawno nie jadłam placków ziemniaczanych, narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne i bardzo smakowite placuszki <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pychotki u Ciebie. Jestem pod wrażeniem. Zaraz skrobnę do Ciebie na facebookowego priva :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ! Zwłaszcza ze śmietaną i cukrem. Tutaj na Podlasiu, gdzie mieszkam od 10 lat, je się je z cebulą i skwarkami. M,oj mąż, dziwak, jada same bez niczego, tylko z kromka chleba. Ale ja zdecydowanie wolę na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze same lub z sosem mięsnym :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger